Operația care combină chirurgia cancerului și cezariana

0
Publicat:

Chirurgii din Londra testează, în premieră, operațiile doi în unu, în care pacientele care au născut prin cezariană au fost supuse și unei intervenții chirurgicale pentru a le reduce riscul de cancer ovarian.

Georgeta Badea: În timpul operației de cezariană e bine să nu faci o altă operație FOTO Shutterstock
Georgeta Badea: În timpul operației de cezariană e bine să nu faci o altă operație FOTO Shutterstock

La un spital din Londra, patru femei au fost operate în acest mod, iar operațiile, ce au decurs bine, au fost documentate de către chirurgi, potrivit BBC.

Totuși, decizia nu este una ușor de luat, pentru că îndepărtarea ovarelor, măsură preventivă a cancerului ovarian, înseamnă și o menopauză precoce pentru femei. De asemenea, realizarea operației în momentul nașterii are un risc mai mare deoarece schimbările fizice din timpul sarcinii pot provoca o pierdere mai mare de sânge.

Însă, în acest mod, femeile pot evita o nouă intervenție chirurgicală standard pentru reducerea riscului de cancer. Pentru acest lucru, medicii îndepărtează trompele uterine și ovarele, ce reprezintă o procedură de sine stătătoare.

Cancerul ovarian, descoperit prea târziu

Cancerul ovarian este diagnosticat, în cele mai multe cazuri, tardiv, de aceea prevenția este foarte importantă.

Această boală ocupă locul 8 ca frecvență a cancerului la femei. Cu peste 313.000 de cazuri noi, în anul 2020, cancerul ovarian reprezintă a cincea cauză de deces la femei.

În țara noastră, în 2020, au fost raportate 1.909 noi cazuri de cancer ovarian și 1.121 de decese cauzate de această patologie.

Boala nu prezintă simptome în stadiul incipient, de aceea consultul ginecologic anual este obligatoriu.

Printre factorii de risc pentru această boală se numără vârsta, 8 din 10 femei cu acest diagnostic au peste 50 de ani, endometrioza și istoricul familial.

„Nu e corect medical“

Medicul ginecolog Georgeta Badea consideră că aceste operații nu sunt o idee bună. Doctorul spune că „să scoți ovarele și să lași uterul nu e corect medical. Pentru că uterul fără ovare nu prea își are sensul. O femeie fără ovare nu va mai putea rămâne niciodată gravidă, decât cu fertilizări, cu lucruri artificiale“.

Medicul spune că femeile care moștenesc una din genele care pot da cancer mamar sau ovarian ar trebui să facă mai frecvent investigații și să urmărească evoluția lor, ca să preîntâmpine apariția unei astfel de boli. Dacă o femeie normală ar trebui să meargă la un control ginecologic o dată pe an, femeile care au în familie cazuri de cancer mamar sau ovarian ar trebui să meargă la control o dată la 6 luni și să facă ecografie transvaginală pentru a verifica ovarele. Mai mult, pot face markerii tumorali, analize de sânge pentru diferite afecțiuni oncologice, potrivit recomandărilor medicului ginecolog.

Doctorul expune și dezavantajele unei astfel de decizii: menopauza precoce, îmbătrânirea mai rapidă, osteoporoză și toate simptomele asociate menopauzei, dar și neputința de a mai face copii. Mai mult, Georgeta Badea spune că „în timpul  operației de cezariană este bine să nu faci o altă operație“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite